Over Ottomania

Maarten ten Böhmer en Tara Strategier zijn met veel betrokkenheid en plezier eigenaar van Ottomania. Zij reizen zelf en indien mogelijk, het liefst zoveel mogelijk met hun kinderen, door de landen waar de spullen vandaan komen en zoeken daar naar mooie producten, inspiratie en ambachtslieden.

Toen Tara in 1986 als veertienjarige voor het eerst kennismaakte met Turkije, was haar passie direct geboren. Samen met haar liefde voor vormgeving, Ottomaanse architectuur en levensstijl bleef haar dit boeien en bezighouden in de jaren die volgden. Gelukkig werd vanaf dat moment ieder jaar een reis naar Turkije gemaakt. Altijd naar onbekende en niet toeristische delen, al was in die tijd Turkije nog nauwelijks toeristisch te noemen. Jaren later volgde Tara een korte studie Turks in Istanbul en tijdens haar studie museologie deed zij zoveel mogelijk projecten die te maken hadden met haar passie voor Turkije en het Nabije Oosten. Mooie dingen meenemen uit Turkije deed Tara als kind al. Inpakpapier, mondgeblazen theeglaasjes, stoffen… Deze reizen naar Turkije werden later met Maarten als partner en echtgenoot voortgezet want gelukkig werd ook hij geboeid en nog vele reizen naar Turkije, maar ook naar de buurlanden zoals Syrië en Libanon, volgden…

Van kleine groothandel vanuit huis naar stijlvolle winkel…

Al in 1997, nog tijdens Tara’s studie, zijn Tara en Maarten begonnen met een groothandel met spullen uit Turkije. Vanuit de woonkamer. Het waren vooral huishoudelijke spullen, traditionele doeken, hammamdoeken en een aantal ambachtelijke producten. Het was tamelijk kleinschalig allemaal en de schoonheid van de producten werd nog niet door iedereen op waarde geschat. Maar het idee voor een winkel met de echt mooie, bijzondere, sierlijke spullen uit Turkije lonkte. Een winkel waar dat allemaal écht tot zijn recht zou kunnen komen…

Toen in het jaar 2000 de plannen serieuzer waren geworden maakten zij, hoogzwanger van hun oudste zoon, hun eerste reis om contacten te leggen en producten te verzamelen voor Ottomania. In de zomer van 2001 zijn ze begonnen met opknappen van hun tamelijk vervallen winkelpand en hebben ze met een bevriende meubelmaker onze zelfontworpen meubels geplaatst. Op 10 november 2001 opende Ottomania haar deuren. Ottomania is in Nederland een unieke winkel met een heel eigen sfeer en stijl.

… en dan weer groothandel

Bij Ottomania werd en wordt alleen verkocht wat de eigenaren zelf mooi vinden. Al doende leerden ze en werkten ze aan de kwaliteit. Ze moesten wel veel uitleggen in het begin, want men had geen idee dat dit soort spullen uit Turkije kwamen. Totaal onverwacht werden sommige dingen zelfs een trend: het ambachtelijke, de hamam en natuurlijk de hamamdoeken. In het begin hebben zij steeds moeten uitleggen wat een hamamdoek is, en dat hij zo handig is voor veel dingen. Nu is de hamamdoek mede dankzij Ottomania een trendy, gewild product geworden, waarvan inmiddels bijna iedereen wel weet wat het is.

Vervolgens kwamen er verzoeken van andere winkels of ze de producten van Ottomania mochten gaan verkopen en sinds 2003 is Ottomania ook groothandel (weer) die levert aan aan (web)winkels over de hele wereld. Twee bekende webwinkels die de hamamdoeken van Ottomania verkopen zijn Hamamdoek.nl en PareoSarong.nl. Ottomania is inmiddels een officieel geregistreerd merk geworden.

TRADITIE en AMBACHT

Op hun vele reizen hebben Maarten en Tara zelf contact gezocht met de ambachtslieden van wie zij hun producten betrekken. Inmiddels kennen ze de makers al jaren, waardoor ze een zeer persoonlijke band met ze hebben. Bij deze mensen staan respect, hartelijkheid en gastvrijheid voorop. Niet zelden zitten zij, rijkelijk voorzien van heerlijkheden, bij de makers thuis, in het atelier, winkel of bij hun marktkraampje nieuwe opdrachten of aankopen door te nemen. Hoewel deze werkwijze zeer intensief en tijdrovend is, ervaren zij het altijd als heel plezierig en inspirerend. Al deze mensen voeren hun vak of ambacht met veel plezier en trots uit, en niet onbelangrijk, in de sociale omgeving die ze gewend zijn en prettig vinden. Ze werken vanuit huis, atelier of bazaarwinkeltje voor een eerlijk loon.

De inmiddels zeer bekende Ottomania hamamdoeken worden geweven bij de mensen thuis. De wevers kennen we persoonlijk. Er weven inmiddels meerdere families hamamdoeken voor Ottomania. Van hun tussenpersoon, die zeer betrokken en sociaal is, krijgen ze de draad geleverd in de door Ottomania geselecteerde kleuren en hij speurt naar de juiste (oude) weefgetouwen voor nieuwe weverijen. Zij gunnen deze wevers hun werkplezier en dat plezier is zichtbaar in de kwalitatief hoogwaardige afwerking van de producten. Van de vele soorten hammamdoeken en handdoeken die je in Turkije kunt vinden hebben Tara en Maarten specifiek voor de soorten gekozen die handgemaakt zijn en van goede kwaliteit. Bovendien spreken de hamamdoeken en handdoeken die zij verkopen hun het meeste aan omdat ze traditioneel, fris en vriendelijk van sfeer zijn.

Sommige ambachten waren langzaam aan het uitsterven, zoals het vak van de hamamdoekenwevers in de tijd van de eerste reizen die Maarten en Tara maakten . Dit is een logisch gevolg van de vooruitgang. Helaas gaat daardoor een mooi ambacht en het levensonderhoud van traditionele wevers (en vele andere ambachtslieden, bijvoorbeeld koperslagers) verloren. Gelukkig zijn de traditionele producten nog prima te gebruiken in ons interieur. Door wevers en ambachtslieden opdracht te geven op ambachtelijke wijze weer oude producten, vaak zelfs specifiek voor het gebied waar de wever of ambachtsman werkt, te maken, zijn zij niet langer genoodzaakt zich slechts bezig te houden met het vervaardigen van goedkope souvenirs. Ze kunnen zich nu weer bezig houden met hun ambacht waar ze veel inspiratie en creativiteit in kwijt kunnen.

Ottomania hamamdoeken zijn onder andere verkrijgbaar bij Hamamdoek.nl en PareoSarong.nl